nieuws

Liquidatie Barendrechter Yumusak: afluisteren via microfoontje in magnetron

Zeki Yumusak. (Bron: Politie)
Zeki Yumusak. (Bron: Politie)
De recherche heeft twee verdachten in het Caloh Wagoh-proces afgeluisterd met apparatuur die in een magnetron van de gevangenis in Zaanstad was verstopt. Het gaat om Ferhan Y. (39) en Willem B. (32), die onder meer worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de Barendrechter Zeki Yumusak.
De eigenaar van een autoverhuurbedrijf werd in juli 2017 beschoten in Rotterdam-Zuid en overleed aan zijn verwondingen.

"Wanhoopsactie"

De verdachten Y. en B. zaten tot elkaars verbazing bij elkaar in de cel. De apparatuur in de gevangenis-magnetron nam volop gesprekken tussen hen op, maar die zorgden niet voor bewijs over de moord op Yumusak.
Volgens justitie hadden de verdachten door dat ze stiekem werden afgeluisterd, waardoor de conversaties weinig waarde voor het proces hebben. Bovendien waren de mannen vaak slecht te verstaan, zeker als ze de magnetron gebruikten.
Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen maakte woensdag een groot punt van de afluisteroperatie tijdens een pro forma-zitting tegen Caloh Wagoh-verdachten in Amsterdam. Hij noemde het afluisteren "een wanhoopsactie", omdat justitie kennelijk geen bewijs heeft.
Lees meer: Onderzoek motorclub Caloh-Wagoh duurt langer dan gedacht
Caloh Wagoh, een samensmelting van een Rotterdamse motorclub en een Haagse straatbende, wordt gelinkt aan een reeks afrekeningen en pogingen daartoe in de onderwereld. Een deel van de opdrachten zou zijn uitgevoerd in opdracht van Ridouan Taghi, die in december werd gearresteerd in Dubai.
Naast de dood van Zeki Yumusak wordt ook de liquidatie van Stefaan Bogaeerts in Spijkenisse in verband gebracht met Caloh Wagoh.
Bogaerts werd op 21 september 2017 beschoten, nadat hij zijn auto had geparkeerd in de Lisstraat. Bogaerts verhandelde zeecontainers in de Antwerpse haven en zat financieel aan de grond. Vermoed wordt dat hij zich daarom inliet met criminele praktijken.

Kroongetuige

Tony de G. uit Spijkenisse is kroongetuige in het proces tegen de leden van Caloh Wagoh. In ruil voor forse strafvermindering heeft hij een boekje open gedaan over de duistere kanten van de club.
In een van zijn verhoren vertelde hij ook dat hij door advocaat Nico Meijering onder druk zou zijn gezet om van zijn rol als kroongetuige af te zien. Meijering ontkent dat ten stelligste.
Hoewel justitie ervan uitgaat dat Ridouan Taghi Caloh Wagoh inzette als moordcommando is hij zelf geen verdachte in deze zaak. Dat is hij wel in het zogeheten Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties rond Utrecht. In dit proces zou hij tot levenslang veroordeeld kunnen worden.
De eerstvolgende zitting in het Marengo-proces is op 6 maart. Inez Weski, de Rotterdamse advocaat van Taghi, heeft woensdag gezegd dat haar cliënt daarbij niet aanwezig zal zijn. Eerder zei Weski dat Taghi wel zou komen.