nieuws

International Film Festival Rotterdam van start

ROTTERDAM - Het 39ste International Film Festival Rotterdam is woensdagavond officieel begonnen met de Zuid-Koreaanse openingsfilm Paju. De komende tien dagen draaien er honderden films in het centrum van Rotterdam.
De openingsfilm Paju van regisseuse Park Chan-Ok is volgens directeur Rutger Wolfson van het Internationaal Filmfestival een van de sterkste films die hij het afgelopen jaar gezien heeft. Ook vindt hij het bijzonder dat de regisseuse in 2003 tijdens het festival met haar eerste film een Tiger Award won, en nu weer terug is voor de première van haar tweede film.
Tijdens het festival is er ook een klein randprogramma in de stad. Daarvan is de Coolsingel Cube, ingericht door de Japanse art-director Yohei Taneda, één van de blikvangers. Taneda heeft voor veel films de art direction gedaan, waaronder Kill Bill van Quentin Tarantino. Komende zaterdag gaat de nieuwste film van de art-director 'Air Doll' in Rotterdam in première. Een film over eenzaamheid en vergankelijkheid, gezien door de ogen van een plastic sekspop die tot leven komt. Taneda's cube is tijdens het festival te bezoeken maar zal ook na het filmfestival blijven staan als kunstproject, als onderdeel van de nieuwe internationale beeldenroute op de Coolsingel.
Vanaf donderdagochtend vertonen alle bioscopen in het centrum van de stad honderden films die op het festivalprogramma staan. Het festival duurt tot en 7 februari.
Verslag van de openingsavond en de tweede dag van het festival: