nieuws

Chinezen zijn discriminatie zat en praten met wethouder over oplossingen

Een delegatie van de Chinese gemeenschap in Rotterdam heeft donderdag een gesprek gehad met wethouder Bert Wijbenga over discriminatie en racisme. "Toen ik met de metro kwam, heb ik mijn hoest ingehouden omdat ik bang ben dat mensen anders bij me vandaan vluchten", zegt Anna Hu van de Stichting Perspectief Chinezen in Nederland.
Na de uitbraak van het coronavirus krijgen Chinezen steeds vaker met racisme te maken. Nu zijn ze het zat. "We krijgen van onze ouders mee dat we onze mond moeten houden en zaken zoveel mogelijk zelf moeten oplossen. Nu merk je dat de gemeenschap het niet meer pikt. Mensen tekenen petities en doen aangifte", aldus Hu.
"Cijfers laten opvallend genoeg heel weinig zien van racisme en discriminatie", zegt wethouder Wijbenga. "Het coronavirus zorgt er wel voor dat ze nog meer gediscrimineerd worden en voor hen is de grens nu bereikt. Wat misschien al decennia speelde en wat ze bij zich gehouden hebben, zeggen ze nu hardop."
De Chinese delegatie gaat nu samen met wethouder Wijbenga op zoek naar mogelijkheden om racisme verder uit te bannen. "We willen ons met hen inzetten om de vervelende gedragingen ten opzichte van de Chinese Rotterdammers aan te pakken", zegt Wijbenga.