nieuws

Aboutaleb belt school als leerling met mes op zak wordt gepakt

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaat scholen informeren als scholieren buiten een school worden aangehouden met een mes. Hij vraagt de school dan die leerling te fouilleren en regelmatig in de tas en het kluisje te kijken.
Als de leerlingen uit buurgemeenten komen, wordt de burgemeester daarover ingelicht. Aboutaleb mag dat soort informatie over strafbare feiten niet naar buiten brengen, vanwege privacy-regels. Hij doet dat toch.
"Ik wil niet het verwijt hebben als zo'n kind niet gefouilleerd is en dan toch iets uitspookt, dat de directeur dan zegt: burgemeester, u wist ervan en u heeft mij niet geïnformeerd. Ik wil dat niet op mijn geweten hebben", zegt Aboutaleb.
Deze maatregel heeft de burgemeester al eerder ingezet tijdens Black Friday vorig jaar. Toen was er de dreiging dat groepen jongeren winkels zouden overvallen. Sommigen van de jongeren die toen werden opgepakt, hadden messen bij zich.Lees meer: Scholen 'plunderjongeren' moeten verplicht controleren op messenEerder zei Aboutaleb ouders te willen beboeten als hun zoon na een waarschuwing opnieuw met een mes wordt betrapt. Die boete van 2500 euro komt er alleen als de ouders geen hulp willen inschakelen en dus de kans op een nieuwe overtreding groot is.Lees meer: Aboutaleb: Tweede keer mes op zak? 2500 euro boete voor oudersWaarnemend burgemeester Remkes van Den Haag wil met burgemeesters van grote steden in gesprek om te kijken of het mogelijk is om ouders van deze jongeren te beboeten. Minister Grapperhaus gaat binnenkort met de burgemeester over deze zaak in gesprek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl