nieuws

'Zelfs in groep zeven nemen kinderen nu al wapens mee'

Dit vuurwapen werd bij de middelbare scholier gevonden
Dit vuurwapen werd bij de middelbare scholier gevonden
Leerlingen die wapens achterlaten in de bosjes bij school, wapens die in kluisjes en zelfs in de klas gevonden worden. Dergelijke praktijken zijn aan de orde van de dag op scholen van onderwijskoepel iHub in Rotterdam.
De regio Rotterdam telt een tiental scholen van deze koepel, dat onderwijs verzorgt voor kinderen met gedragsproblemen.
Lees meer: Noodklok Rotterdamse scholen over wapens
"Bij een leerling vond de politie die toevallig op dat moment op school was een vuurwapen. Hij is een paar weken geleden onmiddellijk geschorst", zegt Priscilla Speijer van iHub.
Speijer maakt zich grote zorgen over het toenemende wapenbezit onder scholieren. "En ze worden steeds jonger. Zelfs in groep zeven nemen kinderen nu al wapens mee. Uit zelfbescherming." Om het dragen van messen tegen te gaan, willen de scholen onder meer extra cameratoezicht inzetten en waar nodig leerlingen fouilleren.
Lees meer: Aboutaleb belt school als leerling met mes op zak wordt gepakt
Burgemeester Aboutaleb maakt vrijdag bekend dat hij Rotterdamse scholen op de hoogte wil gaan brengen, als een leerling op een andere plek in de stad met een wapen wordt gesnapt. Het is een van de maatregelen die Rotterdam neemt om scholen veiliger te maken.
Speijer hoopt op meer. "We willen echt deel uit gaan maken van het Veiligheidshuis, van politie, justitie en de burgemeester. Zo kunnen we gezamenlijk snel iets doen als een leerling op het verkeerde pad dreigt te komen."