nieuws

Bouw Essalam moskee gaat tóch verder

ROTTERDAM - De bouw van de Essalammoskee in Rotterdam gaat verder. Het bestuur van de moskee heeft aan de wethouder een bankgarantie en een planning getoond en voldoet daarmee aan de voorwaarden die door de gemeente werden gesteld.
Voorwaarden aan moskeebestuur
"We zijn er met elkaar in geslaagd om te zorgen dat de moskee wordt afgebouwd'', aldus Karakus dinsdagavond. Dat betekent dat de moskee op Zuid per 1 oktober 2010 wordt opgeleverd. Vorige week stelde wethouder Karakus voorwaarden aan het bestuur van de moskee. Nadat de bouw voor de tweede keer stil had gelegen, wilde hij zekerheid over de voortgang. Als dat niet het geval zou zijn, wilde de gemeente daar consequenties aan verbinden.
Bouw binnen gestelde termijn hervat
De bouw lag sinds 22 juli stil, maar bouwinspecteurs stelden vast dat sinds 18 januari de bouwwerkzaamheden zijn hervat en dat de vergunning daarom niet hoeft te worden ingetrokken. Daarmee is vastgesteld dat de bouw binnen de de gestelde periode van 26 weken is hervat. De inspecteurs hebben geconstateerd dat er aan plafonds en daken is gewerkt. Ook zijn er bouwmaterialen aangevoerd en is er permanent een uitvoerder op de bouwplaats. "Juridisch is het dus niet mogelijk om de bouwvergunning in te trekken", zei Karakus.
De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de bouw van de Essalammoskee, waarvan de eerste paal zes jaar geleden de grond in ging. Zo hield de omvang van het gebouw de gemoederen lang bezig. Het gebedshuis krijgt een koepel van 25 meter hoog en minaretten van 50 meter hoog.