nieuws

Meer plofkraken in 2019, maar merendeel mislukt

Plofkraak op de Lenteakker in Spijkenisse, oktober 2019.
Plofkraak op de Lenteakker in Spijkenisse, oktober 2019. © MediaTV
Het aantal plofkraken is afgelopen jaar flink toegenomen, maar het overgrote deel daarvan was een mislukking. Slechts in zestien procent van de gevallen gingen de daders er aantoonbaar met geld vandoor. Bij 68 procent van de kraken was er zeker geen buit, meldt het AD op basis van politiecijfers. In de overige gevallen was het resultaat onduidelijk.
Volgens de krant is het voor eerst dat de politie, via het interne magazine Blauw, slagingspercentages bekendmaakt.
Vorig jaar werden 95 kraakpogingen gedaan, een stijging van 55 procent. Omdat de automaten beter beveiligd zijn, gebruiken criminelen steeds zwaardere explosieven. Dat betekent ook dat het gevaar voor de omgeving groter is. In de regio Rijnmond waren er plofkraken in Spijkenisse, Vlaardingen en Dordrecht.

Biljettten onbruikbaar maken

Plofkraken zijn meestal 's nachts, wat banken eind vorig jaar deed besluiten de automaten in de nachtelijke uren uit te zetten. De Nederlandse Vereniging van Banken meldde eind vorige maand dat die maatregel effect lijkt te hebben.
De banken werken ook aan een techniek waardoor biljetten automatisch onbruikbaar worden gemaakt bij een plofkraak.
ABN Amro heeft in december vorig jaar ongeveer de helft van het aantal pinautomaten gesloten. Het ging om 470 stuks. Vooral machines van deze bank waren het doelwit van plofkraken.
Lees meer: ABN Amro sluit helft geldautomaten na plofkrakenLees meer: Angst na plofkraken: meerderheid durft niet boven-pinautomaat te wonen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl