nieuws

Justitie eist celstraf tegen Schiedamse die haar ex wilde laten vermoorden

Justitie heeft drie jaar cel, waarvan een voorwaardelijk, geëist tegen een Schiedamse vrouw die vanuit de gevangenis zou hebben geprobeerd om haar ex-man te laten vermoorden.
Via een mede-gevangene wilde ze regelen dat haar voormalige partner werd doodgeschoten. De vrouw zou geld voor de aanschaf van een pistool hebben beloofd. Ook maakte ze 750 euro over en gaf informatie over het huis, de auto en de kinderen van het beoogde slachtoffer. Later zou meer geld volgen.
Petronella B. zegt zelf dat zij het geld had gegeven voor een inbraak bij haar ex-man. "We zijn gescheiden, maar de boedelscheiding is nog niet geregeld. Ik wilde kijken welke spullen van mij waren. Ach, het was gewoon een hele domme actie."
De 49-jarige Schiedamse zat vast in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis vanwege een poging tot doodslag op dezelfde man in 2016. Ze had hem in zijn slaap met terpentine overgoten, een brandende zakdoek naar binnen gegooid en de deur op slot gedaan.

Mishandeld

Tijdens de rechtszaak hierover bleek dat ze fysiek en psychisch werd mishandeld door haar toenmalige partner. Ze kreeg in 2018 een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Haar ex-man was woensdag in de rechtszaal aanwezig. "De kinderen en ik waren nog in shock van die brandstichting en dan doe je dit. Je bent ijskoud, gewetenloos, ziek. Een soort zwarte weduwe. Hoe durf je het leven van je kinderen op het spel te zetten? Ik heb moeten verhuizen naar een geheime plek."
Saillant detail: Petronella B. is met een enkelband om voorlopig op vrije voeten en heeft weer haar intrek genomen in de Schiedamse woning die haar ex-man net heeft verlaten.
Het bewijs voor het moordplan komt van een medegedetineerde in Nieuwersluis. Zij heeft verklaard dat zij de 750 euro kreeg voor een liquidatie. Verdachte: "Dat is een valse beschuldiging van een achterbaks mens. Ik denk dat zij in een goed blaadje wilde komen om verlof te kunnen krijgen."
Bijzonder is dat justitie de zaak aanvankelijk wilde seponeren, vanwege gebrek aan bewijs. Het gerechtshof bepaalde vervolgens dat de vrouw toch moest worden aangeklaagd. Justitie zegt nu geen twijfel meer te hebben over haar schuld. Advocaat Paul van Putten vindt die omslag opmerkelijk.
Justitie heeft naast de celstraf ook een locatie- en contactverbod met haar ex-man en kinderen geëist gedurende vijf jaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.