nieuws

Filmfanaten trotseren de kou voor kaarten IFFR

ROTTERDAM - Filmfanaten trotseren de kou voor kaarten Voor de echte filmfanaten is het een traditie: in de rij liggen voor kaarten voor het filmfestival Rotterdam. Woensdag gaat het festival van start.
De cinefielen die dinsdagochtend als eersten door de draaideur naar de kassa's van De Doelen gingen, stonden al sinds 4 uur 's nachts in de kou. "Het hoort erbij, we gaan ieder jaar al diep in de nacht in de rij staan. We hebben dekens en een thermoskan warme koffie bij ons. Bestellen via internet? Ja, dat kan ook. Maar we vinden het wel leuk om het festival op deze manier te beginnen.", aldus enkele wachtenden.
Achter hen staan twee meiden te springen om de voeten nog een klein beetje warm te houden. Zij waren er even na vieren. "Het is gewoon ontzettend gezellig in de rij. Je zit meteen in de festivalsfeer." Er staan tientallen films op haar lijstje.
Festivaldirecteur Rutger Wolfson heeft bewondering voor de mensen die de kou trotseren om kaarten voor hun favoriete films te kunnen bemachtigen. "De rij wordt ieder jaar korter, omdat steeds meer mensen kaarten bestellen via internet. Op dit moment zijn er via de site al meer dan honderdduizend entreebewijzen verkocht."
Het International Filmfestival Rotterdam begint woensdag met de vertoning van de film PAJU van de Zuidkoreaanse regisseur Park Chan-Ok. Het festival duurt tot en met zaterdag 6 februari.