Regionale ziekenhuizen krijgen straks meer zicht op elkaars drukte

Het Erasmus MC en het Albert Schweitzer Ziekenhuis beginnen een proef waarmee ze kunnen zien hoe druk het is op elkaars spoedeisende hulp (SEH). De ziekenhuizen in Rotterdam en Dordrecht starten met de proef. Later volgen negen andere ziekenhuis in zuidwest-Nederland.

Het systeem heet '2TWNTY4' (Two-Twentyfour). Met het systeem is te zien hoeveel bedden er beschikbaar zijn in de omliggende ziekenhuizen. Ook de meldkamer en de ambulancediensten krijgen toegang tot het systeem. 

Met het systeem kan ook voorspeld worden hoe druk het is in de komende uren in een ziekenhuis, omdat ingeschat kan worden hoe lang sommige patiënten nog zullen blijven. Dat voorkomt dat mensen moeten worden overgeplaatst, omdat er geen plek is voor een opname. 

Ook voorspelt het systeem wanneer het nodig is om extra personeel op te roepen of om hulp te vragen aan andere ziekenhuizen. 

Naast het Erasmus MC en het Albert Schweitzer Ziekenhuis, moeten ook het Van Weel-Bethesda (Dirksland), Ikazia, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland (Capelle aan den IJssel), Beatrixziekenhuis (Gorinchem), Maasstad, Admiraal de Ruyters (Goes) en ZorgSaam (Terneuzen) gaan werken met het systeem.