nieuws

Verguisde pollers verdwijnen uit Dordtse binnenstad

De pollers verdwijnen nu definitief uit het centrum van Dordrecht. De oude binnenstad blijft wel autoluw, maar de beweegbare paaltjes in het wegdek zijn of worden vervangen door stoplichten en camera's.
Verkeerswethouder Rik van der Linden kwam maandagmorgen persoonlijk meehelpen met het plaatsen van een camerazuil, die de poller aan de Grote Spuistraat vervangt. Alle pollers moeten nog dit jaar zijn weggehaald.
In 2002 kwamen de paaltjes ondanks veel verzet van winkeliers in het Dordtse straatbeeld. De poller bleef de gemoederen bezig houden, omdat er jaarlijks tientallen auto's en zelfs stadsbussen tegenaan reden.
Ze worden nu vervangen door een systeem met camera's, die vanaf 1 april (geen grap) het kenteken registreren van passerende auto's, motoren, bussen en vrachtwagens. Geldt er géén ontheffing voor dat kenteken, dan volgt een boete wegens het inrijden van autoluw gebied.
Controle met camera's is goedkoper, omdat er geen kapot gereden pollers meer vervangen hoeven te worden. Ook ging veel tijd en geld verloren aan schadeafhandeling. Andere gemeentes, zoals Delft, gingen Dordrecht al voor.
De pollers worden niet in één keer weggehaald, maar geleidelijk. Om overlast voor verkeersdeelnemers te beperken wordt bij het verwijderen van paaltjes zo veel mogelijk rekening gehouden met andere wegwerkzaamheden in Dordrecht.