nieuws

Dennie M. bereidde ontsnapping uit Kijvelanden zorgvuldig voor

De taxibus bij Ochten.
De taxibus bij Ochten. © Omroep Gelderland
De gedetineerden die zondag ontsnapten uit tbs-kliniek de Kijvelanden hebben hun vlucht zorgvuldig voorbereid. Een aantal weken geleden werd een mes vermist op de afdeling waar Dennie M. (37 uit Delfzijl) en zijn 52-jarige Rotterdamse kompaan zaten. En: hoe kwam het duo aan een pistool en een mobiele telefoon?
Zondag 11:45 uur. Bij een taxicentrale in de Rotterdamse regio gaat de telefoon. "Goedendag. U spreekt met Niels. Ik wil graag een taxi bestellen voor vanmiddag vijf uur. Het adres is Kijvelandsekade 1. Ik ga daar in een kliniek bij een maat op bezoek. Ik kom rond vijf uur uur weer naar buiten. Het kan vijf of tien minuten later zijn. Alstublieft niet zelf aanbellen."
Lees meer: Zo bestelt een tbs'er een taxi vanuit de Kijvelanden
Een paar weken eerder is het al hommeles op de afdeling van de verdachten. Een mes is verdwenen. De cellen worden ondersteboven gekeerd. In de cel van Dennie M. wordt het mes niet gevonden. Wel komt een touwladder te voorschijn. Het mes blijft vermist.
"Hoe de verdachten aan de wapens zijn gekomen, is onderwerp van onderzoek. Dan hebben we het niet alleen over het mes en het vuurwapen, maar ook over de mobiele telefoon", zegt een woordvoerder van Fivoor, het bedrijf dat de Kijvelanden beheert.

Ontvoering

Hoofdverdachte Dennie M. is al langer klant van justitie. In 2010 wordt hij tot vier jaar gevangenis en tbs veroordeeld vanwege de ontvoering van een 15-jarige jongen in december 2007 in Scheveningen. Daarna komt hij in beeld als patiënt van de Rooyse Wissel in Venray. Hij maakt beelden over zijn verblijf in de kliniek en zendt deze uit via een YouTube-kanaal.
Dennie M. ontsnapt zondagmiddag met zijn maat uit de Kijvelanden door een medewerker met een mes te bedreigen en te gijzelen. Het personeel laat de twee naar buiten gaan, het personeelslid blijft ongedeerd achter. Voor de deur staat de taxibus van een 39-jarige Barendrechter, die niet weet wat hem te wachten staat.
De drie scheuren met gierende banden weg. De taxichauffeur moet zelf rijden. Twee omwonenden worden even later beschoten, maar raken niet gewond.
Lees meer: Vluchtende tbs'ers beschieten Albrandswaarders in de buurt van kliniek
Het drietal vlucht over de A15. De vluchtauto waarin Dennie M. rijdt, wordt klemgereden door de politie. Hij vlucht met de medeverdachte door een sloot, wordt ingesloten door de politie. Bij het vuurgevecht dat daarop volgt komt hij om het leven.
De taxichauffeur is maandag vrijgelaten. Hij heeft volgens justitie niets te maken met de zaak. De rol van de 52-jarige medevluchter uit Rotterdam wordt onderzocht.
Lees meer: Twee tbs'ers ontsnappen uit kliniek in Poortugaal
Burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard is kort na de ontsnapping door Fivoor geïnformeerd. De omwonenden, vertegenwoordigd door de burencommissie, zjin om 17:10 uur per mail geïnformeerd.
Lees meer: Burgemeester Albrandswaard geschokt door gebeurtenissen na ontsnapping uit tbs-kliniek
Omwonenden van de Kijvelanden zijn al langer ongerust. In november werd een man op de Albrandswaardsedijk aangehouden die even daarvoor in de Antes-kliniek Delta een medewerker had neergestoken.
"Waarom kan er niet gewoon een digitaal alarmeringssysteem komen? Dat kunnen we onze kinderen naar binnen halen. Fivoor en de gemeente zijn bang dat het onrust veroorzaakt. We willen juist het tegendeel bereiken", zegt een woordvoerder van de omwonenden.