nieuws

Kopers Brielse 'nieuwbouwvallen' voelen zich onder druk gezet

De huiseigenaren van de afgekeurde woningen aan de Van Sleenstraat in Brielle voelen zich onder druk gezet door de gemeente. Dat zegt Dineke van Ommen, één van de kopers. De gemeente wil de huizen afgebouwd krijgen door de gedupeerden een lening aan te bieden.
"Ik heb al twee extra leningen door de problemen met dit huis", verzucht Van Ommen. Ze vindt het niet eerlijk dat zij nu opdraait voor de kosten, terwijl vast staat dat zij als kopers geen fouten hebben gemaakt. "Wij moeten nu boeten voor wat de bouwer gedaan heeft."
De nieuwbouwhuizen werden door de brandweer onbewoonbaar verklaard. Er waren meerdere fouten gemaakt bij de bouw. De bouwer ging daarna failliet en de verzekeraar doet niks.

'Spuugzat'

Ondertussen staan de woningen te verkrotten. En ook de buurt is dat zat. "Spuugzat", vertelt Eline Jansen van het Comité Verkrotting Van Sleenstraat Nee. "Het zou zo mooi worden en nu staat het te verkrotten. Echt heel jammer!"
Het comité ziet graag dat de gemeente bestuursdwang toepast en de kosten neerlegt bij de bouwer of in dit geval de curator. "En niet bij de kopers, die al zoveel hobbels te nemen hebben."
Van Ommen heeft inmiddels een maatwerkgesprek gehad, maar heeft nog geen idee hoe hoog de rente op de lening wordt. "Maar ik moet meedoen, want anders word ik gezien als een overtreder."
Wethouder Schoon vertelde eerder op Radio Rijnmond dat het tijd wordt voor een positiever geluid en dat er ook kopers zijn die blij zijn met de hulp. "We zitten inmiddels allemaal tegen overspannen aan. Ik kan me voorstellen dat kopers die de mogelijkheden hebben deze kans pakken. Maar de bewoners die de middelen niet hebben, daar wordt gewoon overheen gewalst", besluit Van Ommen.