nieuws

Kritiek op Rotterdam over toewijzen huurwoningen

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam doet te weinig om de schijn van oneerlijkheid bij de toewijzing van woningen te vermijden. Dat stelt de rekenkamer van de gemeente in een dinsdag verschenen rapport.
De rekenkamer vindt dat bij de verhuur van woningen en bedrijfspanden elke schijn van niet-integer handelen moet worden weggenomen. Zo zou de gemeente woningen niet aan eigen ambtenaren mogen verhuren.
Aanleiding voor het rapport is de opschudding die afgelopen zomer ontstond over de toewijzing van woningen aan de Kralingseweg. Er was twijfel gerezen of die toewijzing, overigens twintig jaar geleden, wel eerlijk was verlopen.
De gemeente verhuurt daar villa's tegen bijzonder lage bedragen. Het gaat om grond die de gemeente destijds onteigende omdat in de achterliggende weilanden nieuwe huizen zouden worden gebouwd. De oude woningen staan er nu nog steeds. Het raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam kaartte de zaak aan.
Aboutaleb neemt aanbevelingen niet over
Voor zover na te gaan, zegt de rekenkamer, verliep de toewijzing volgens de geldende procedures. Maar er was geen sprake van transparante en neutrale toewijzing. Als voorbeeld daarvan noemt de rekenkamer dat bij kraak krakers na overleg een bruikleenovereenkomst wordt aangeboden, zonder dat andere mogelijke gegadigden een kans krijgen.
Volgens de rekenkamer neemt burgemeester Aboutaleb de aanbevelingen niet over. Het Rotterdamse college kiest volgens de rekenkamer voor flexibiliteit boven transparantie. De rekenkamer zegt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten.