nieuws

Actie tegen sloop oude ophaalbrug naar Het Eiland van Brienenoord

Wie het Eiland van Brienenoord bezoekt, moet over een oud ophaalbruggetje van zo'n 60 jaar oud: de Zuiddiepjebrug. De gemeente Rotterdam wil een nieuwe, vaste toegangsbrug bouwen, en de oude ophaalbrug weghalen. Daar is niet iedereen het mee eens, daarom is er een petitie: Red Zuiddiepjebrug van sloop.
Het Zuiddiepje is een vertakking van de Nieuwe Maas die onder het Eiland van Brienenoord door loopt. De Zuiddiepjebrug ligt helemaal aan de westkant van het eiland. Daar komt een vaste brug. Zo'n 300 meter verderop komt een nieuwe ophaalbrug.
Ruud Spruit beheert de Facebookpagina Vrienden van Het Eiland van Brienenoord, en wil dat de brug blijft. "Het bruggetje is onderdeel van het eiland. Het is een soort markering als je aan komt lopen vanaf het Hoendiep", zegt hij.
De ophaalbrug dient voor schepen als toegang tot een bedrijf naast het eiland van Brienenoord. Nu kunnen die vooruit doorvaren, als de ophaalbrug een vaste brug wordt, kunnen de schepen het bedrijf nog maar van nog maar van één kant bereiken en moeten dan achteruit het bedrijf weer verlaten. "Het insturen is voor schippers vanaf deze kant makkelijker dan vanaf de Van Brienenoord kant."
Voor Ruud is ook de leeftijd van de brug van waarde. "De brug is iets ouder dan de Van Brienenoordbrug, Erasmusbrug en Willemsbrug, dus daar moet wel oog voor zijn."
Daarom heeft hij een petitie aangemaakt: Red Zuiddiepjebrug van de sloop, donderdagochtend door ruim 150 mensen ondertekend. Ruud hoopt op veel handtekeningen, maar snapt het ook wel als niet iedereen zijn mening deelt. "Misschien zeggen ze wel: het is een stuk oud roest, het mag voor de snijbrander. Ik denk daar iets anders over."

Gerben van Dijk van CU/SGP Rotterdam is in ieder geval als om. Hij gaat de raad vragen stellen over de sloop.