nieuws

Straatkunst met het rauwe van Rotterdam en de glitters van het songfestival

Dave VanderHeijden van Rewriters
Dave VanderHeijden van Rewriters © Gaby Jongenelen
Theater Zuidpein wacht dan wel op de sloopkogel, later dit jaar, maar tot die tijd wordt het een kleurrijk street art pop-up museum. In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival mag een internationaal gezelschap street art-kunstenaars het hele gebouw volzetten en -spuiten met kunst.
De straatkunst moet het rauwe karakter van Rotterdam verbinden met de glitters van het songfestival. Kunstenaars uit Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Nederland gaan van theater Zuidplein een gezamenlijk kunstwerk maken.
Ze mogen zich vanaf 6 maart helemaal uitleven in het theater Zuidplein met muurschilderingen, beelden en andere kunstvormen. Ook buiten het theater komt ongewone kunst op straat en op gevels.
Onder meer de Rotterdamse kunstenaar Tymon de Laat mag iets maken. Hij beschilderde eerder een buitenmuur van tien bij vijftien meter op woningproject Noorderhof aan de Bergweg in Rotterdam en een metershoge pilaar voor de ingang van metrostation Rijnhaven.
De kunstenaars worden begeleid door Rewriters, een onderdeel van Rotterdamse Hiphop in je Smoel. Rewriters maakt zich hard voor straatkunst in de stad. Dit soort versieringen rond het Eurovisie Songfestival wordt ook wel 'citydressing' genoemd.
Ook het Rotterdams Beeldfonds, Arttenders en Studio VollaersZwart werken mee aan het aankleden van de stad met bijzondere kunst tijdens het songfestival.