nieuws

Oud-Vestiatopman Erik Staal twee jaar de cel in

Erik Staal, voormalig bestuurder van woningcorporatie Vestia, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Ook mag hij vier jaar lang geen bestuurder zijn van welk bedrijf of stichting dan ook. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift, verduistering, diefstal en witwassen.
Justitie eiste twee weken geleden nog 3,5 jaar tegen Staal. Hij heeft ongeveer tien jaar 1,7 miljoen euro verduisterd van de Stichting HASA, waarvan Staal bestuurder was. Hij richtte de stichting, die sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika bevorderde, op. De inkomsten van de stichting bestonden voor een groot deel uit schenkingen en leningen van (Nederlandse) woningcoöperaties. Het meeste geld kwam van Vestia.
De rechtbank vindt dat Staal niet alleen financiële schade heeft toegebracht aan de Stichting HASA. Het vertrouwen dat gesteld moet kunnen worden in personen die als beheerder van een stichting optreden, is eveneens in ernstige mate geschonden.
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachte het totale geleden nadeel van de Stichting HASA van ruim 2,4 miljoen euro inclusief rente inmiddels volledig heeft terugbetaald.
De rechtbank heeft bij het bepalen van de strafmaat er rekening mee gehouden dat Staal tijdens de zaak openheid van zaken heeft gegeven. Hij wilde ook schoon schip maken omdat de oud-bestuurder ernstig ziek is.
Lees meer: Eis 3,5 jaarcel, Staal zou Mercedes GL400 voor vrouw hebben gekocht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl