nieuws

Rotterdam Ahoy 'airportstyle' beveiligd tijdens songfestival

Een barrière om Ahoy heen, bestaande uit detectiepoortjes en x-raymachines, moet straks in mei ongewenste bezoekers en voorwerpen buiten houden tijdens het Eurovisie Songfestival. Dat zegt Rosanne Spronk, die bij Ahoy verantwoordelijk is voor de beveiliging.
"We gaan een beveiligingsschil om Ahoy heen plaatsen, niet alleen tijdens de shows maar al in een vroeger stadium." Alle mogelijke controlemiddelen worden ingezet: niet alleen detectiepoortjes en apparaten om tassen te screenen. Ook eventueel fouilleren en handscanners. 'Airportstyle security' noemt Spronk dat. "Zoals je dat ook gewend bent als je op vakantie gaat."

Gastvrijheid

De controles vinden allemaal buiten Ahoy plaats. Binnen wordt de veiligheid in het oog gehouden door camera's en rondlopende beveiligers. Rosanne Spronk: "Het gaat erom dat iedereen zich veilig voelt. Wij zien dit voornamelijk als een vorm van gastvrijheid."

Terrorismebestrijding

Enkele honderden mensen zijn met veiligheid bezig in de periode rond de drie showdagen (halve finales op 12 en 14 mei; finale op 16 mei).
Rosanne Spronk: "Sowieso vanuit Ahoy zijn we al met een flink team, maar daarnaast werken we met verschillende partijen samen. Denk aan het NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, red), de politie, de gemeente Rotterdam en vanzelfsprekend ook de omroep."

VIPS

Iedereen zal eraan moeten geloven, de controles vinden plaats zonder aanzien des persoons. "Vips, pers, medewerkers, voor iedereen geldt dezelfde procedure."
Rijnmond maakt een korte serie over hoe Rotterdam Ahoy zich opmaakt voor het Eurovisie Songfestival. Afleveringen op 4, 6, 11 en 13 maart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl