nieuws

‘Fatale steekpartij Capelsebrug was zelfverdediging’

Archieffoto
Archieffoto
De fatale steekpartij bij metrostation Capelsebrug in september vorig jaar was zelfverdediging. Dat zegt advocaat Cem Kekik die verdachte Guillian van H. (21) bijstaat.
De rechter besloot vrijdag dat de verdachte langer blijft vastzitten. De Rotterdammer heeft bekend dat hij vlakbij de controlepoortjes van de metro heeft gestoken. De 20-jarige Wesley uit Lekkerkerk kwam om het leven.
Advocaat Kekik: ”Mijn cliënt liep met oordopjes in, haalde het slachtoffer in en die wilde hem weer inhalen. Ze checkten beiden in, gingen tegelijk door de poortjes en toen kwam Wesley met zijn voorhoofd tegen dat van Guillian staan. Daarna gaf hij hem een vuistslag.”
Kekik zegt niet te weten wat de aanleiding was voor de ruzie. “Misschien raakten ze elkaar op de roltrap. Ze kenden elkaar niet.” Alles is geregistreerd door beveiligingscamera’s van de RET. De beelden zullen later in de rechtszaal worden vertoond.
Daarop is ook te zien dat Guillian een mes pakt, één keer steekt en wegloopt. Kekik: ”Hij stond vlakbij het spoor en voelde zich in het nauw. Hij hoorde het slachtoffer ook zeggen ‘mijn hoofd is heet’. Mijn cliënt kent de rapcultuur waarin dit soort teksten betekent dat je tot moes wordt geslagen.”
Waarom had hij een mes bij zich? “Dat was een klein mes en dat had hij voor 12 euro gekocht. Het heeft niets te maken met die ‘messencultuur’ onder jongeren waar nu zoveel om te doen is. Daar gaat het om grote kapmessen. Hij had het wel bij zich om zich eventueel te verdedigen op straat.”
Advocate Nelleke Stolk staat de familie van Wesley bij. Zij komt tot een andere conclusie over de handelingen bij de controlepoortjes. “Na het bekijken van de beelden deel ik de mening niet dat sprake is van zelfverdediging.”
De zaak tegen Guillian van H. wordt op 19 juni inhoudelijk behandeld. Dan zal nadrukkelijk aan de orde komen of de (nu) 21-jarige verdachte moet worden berecht als volwassene of minderjarige.
De psycholoog en psychiater die hem hebben onderzocht, adviseren het jeugdstrafrecht toe te passen. De reclassering pleit voor het volwassenenstrafrecht. Ook justitie heeft al aangekondigd Van H. mentaal als meerderjarige te zien. Bij het jeugdstrafrecht is de maximale celstraf die kan worden opgelegd twee jaar. Daarnaast is een vorm van behandeling mogelijk, zoals (jeugd-)tbs.