nieuws

Van 130 naar 100 kilometer per uur: waar en wanneer?

Bijna is het zover, op 16 maart geldt in Nederland de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Binnen de regio krijgen weggebruikers hier mogelijk zelfs al eerder mee te maken. Op welke wegen moet je straks langzamer rijden?
Binnenkort kun je als automobilist je gaspedaal op de snelwegen iets minder diep indrukken. Met de nieuwe snelheidsmaatregel hoopt het kabinet op minder CO2-uitstoot, om zo de milieudoelstellingen te halen. Binnen de regio staan al een aantal nieuwe snelheidsborden, zij het afgedekt. Vanaf 12 maart worden deze gefaseerd zichtbaar gemaakt.Lees meer: 'Maximumsnelheid moet omlaag om de natuur te beschermen'"Omdat het niet te doen is alle vierduizend verkeersborden binnen een dag landelijk tegelijk zichtbaar te maken, gebeurt dat in sommige gevallen eerder", legt Nicole Wegman van Rijkswaterstaat uit. "Dan geldt daar de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur", aldus Wegman.
Voor wie denkt dat er een overgangsfase is tot de landelijke invoering op 16 maart waarschuwt Wegman dat er meteen wordt gehandhaafd. "Je kunt een bekeuring krijgen. De borden langs de weg zijn leidend."

Veranderingen

De nieuwe maximumsnelheid geldt tussen 06:00 uur en 19:00 uur. Buiten deze tijden gelden de oude maximumsnelheden. Dat kan het dus zijn dat je toch nog 130 kilometer per uur mag rijden.
Binnen de regio betreft het de A20 vanaf Nieuwerkerk aan den IJssel tot Gouda, het stuk A20 Kethelplein tot Hoek van Holland, de A29 na de Heinenoordtunnel richting Bergen op Zoom, de A16 tussen Dordrecht en de Moerdijkbrug en de A15 tussen Sliedrecht en Gorinchem.