nieuws

Hijs de zeilen: per zeilschip naar Londen en New York

Niet in een krap vliegtuigstoeltje, maar met de wind in de haren en spetters in je gezicht. Dat is de avontuurlijke en milieuvriendelijke manier van reizen met de Fair Ferry, een veerdienst per zeilschip tussen Rotterdam en Londen.
"Het is echt een avontuur," zegt Karel de Boer, initiatiefnemer van Fair Ferry. De reis wordt afgelegd op de driemaster Artemis en duurt gemiddeld 36 uur.
In 2019 heeft Fair Ferry de lijn Rotterdam - Londen getest. Komende zomer wordt dit traject weer gevaren. De Boer: "Bij vertrek in Rotterdam zak je vanuit bewoond gebied langzaam af richting zee, waar je de zeilen kan hijsen. Dan voel je de wind en de golven en komen ook de grote containerschepen voorbij."
De Boer ziet het zeilen als een groen alternatief voor vliegreizen, zeker voor kortere afstanden. "Die kun je eigenlijk niet meer vliegen. Ik denk zeker dat we met deze lijndienst reizigers uit het vliegtuig kunnen krijgen. Ik denk aan reizigers die op familiebezoek gaan, die hebben minder haast dan zakenreizigers."

Prijskaartje

Een enkele reis naar Londen is te boeken vanaf 450 euro. "Dan ben je anderhalve dag onderweg en slaap je ook een nachtje op zee." Een retourtje kost 935 euro. "Het schip blijft enkele dagen in Londen en functioneert dan ook als hotel."
Naast reizen naar Londen zijn er ook plannen om met een zeilboot naar New York te reizen. "Dan ga je via Lissabon, maak je de oversteek en kom je aan in New York."
De reis naar The Big Apple duurt ruim anderhalve maand en kost 9000 euro.