nieuws

Geen landelijke wapeninleverdag, ondanks Rotterdams succes

© Politie
Er komt geen landelijk vervolg aan de Rotterdamse actie waarbij wapens zonder straf ingeleverd kunnen worden. De politie noemt het 'niet opportuun en niet wenselijk'.  De Tweede Kamer had wel om zo'n landelijke actie gevraagd.
In Rotterdam en omgeving konden mensen een tijd lang wapens en munitie inleveren, anoniem en zonder gevolgen. Dat leverde 60 vuurwapens op en 650 kilo aan munitie. Die wapens konden ingeleverd worden in Rotterdam, Spijkenisse, Schiedam, Capelle aan den IJssel en Dordrecht.Lees meer: Oost wapeninleveractie - 262 wapens
De politieke partijen CDA, VVD, GroenLinks en D66 hebben daarna gepleit voor een landelijke inleveractie. Maar een woordvoerder van de politie zegt dat het niet lukt oom tot een datum te komen die voor elk korps in Nederland uitkomt. Hij noemt zo'n inzameldag ook niet geschikt.
"Het probleem rond wapens speelt namelijk niet overal. En dus is vooral het lokale gezag aan zet", zegt de woordvoerder tegen de NOS. "Burgemeesters en politie kunnen zo zelf bepalen of ze dit willen en wanneer het hen uitkomt."
CDA-kamerlid Chris van Dam nam vorig jaar het initiatief voor een landelijke inleverdag. Hij wil nu opheldering van minister Grapperhaus.
"De recente problematiek rond messen en andere steekwapens rechtvaardigt dat er fors geïnvesteerd moet worden om alle wapens van straat te halen. Een jaarlijks terugkerernde inleverdag biedt juist goede mogelijkheden om brede aandacht voor het grote gevaar van messen en wapens blijvend levend te houden."