Vrijspraak voor Schiedamse vrouw die ex wilde laten vermoorden

De rechter ziet geen bewijs dat een vrouw uit Schiedam het plan had haar ex-man te vermoorden. Zij is woensdagmiddag vrijgesproken.

Justitie had drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk geëist. De Schiedamse zou de moordopdracht vanuit de gevangenis hebben gegeven. Ze benaderde daarvoor een medegedetineerde.

Petronella R. had ontkend. Vaststaat dat de Schiedamse 750 euro heeft overgemaakt aan de medegedetineerde en een plattegrond van haar woning heeft gegeven. Maar volgens de verdachte was dat voor een inbraak: ze zei nog recht te hebben op spullen van haar ex-man na de scheiding.

De medegedetineerde beweerde dat het geld een eerste betaling was voor de liquidatie. Maar de rechter vindt haar verklaring niet betrouwbaar genoeg. "Uit een afgeluisterd telefoongesprek blijkt ook niet waar die 750 euro voor bedoeld was. Verder valt uit het gesprek niet op te maken dat sprake was van een moordplan."

De 49-jarige vrouw zat in de gevangenis van Nieuwersluis, omdat zij eerder had geprobeerd haar man te doden. Ze had hem met terpentine overgoten en brand gesticht in de slaapkamer. Uit de rechtszaak bleek destijds dat zij lichamelijk en geestelijk werd mishandeld door haar toenmalige partner. 

De man had in de nieuwe zaak een schadevergoeding gevraagd, maar door de vrijspraak krijgt hij nu niets.

Petronella R. reageerde emotioneel op de vrijspraak. Zij zat niet meer vast maar droeg een enkelband. De vrouw kreeg direct van de reclassering te horen dat de enkelband eraf gaat.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Dordrecht rechtbank justitie
Deel dit artikel: