nieuws

Eerste doek Aelbert Cuyp arriveert in Dordrechts Museum

Het eerste bruikleen voor de grote Aelbert Cuyp-tentoonstelling, die dit najaar in het Dordrechts Museum gehouden wordt, is woensdagmiddag al in Dordt aangekomen. De vroege komst was nodig, omdat het schilderij gerestaureerd moet worden. Eigenaar van het doek met de titel "Rivierlandschap met koeien en herders" is de Graaf van Harrowby. Na de tentoonstelling gaat het in oude luister herstelde schilderij weer terug naar zijn landhuis in Engeland.
Aanleiding voor de tentoonstelling is het vierhonderdste geboortejaar van de beroemde Dordtse schilder, die leefde van 1621 tot 1691. Voor de expositie komen dertig meesterwerken van Cuyp uit de hele wereld terug naar zijn geboortestad.
Naast de doeken van Cuyp komen ook topstukken te hangen van Engelse schilders als Thomas Gainsborough, John Constable en J.M.W. Turner, die door de Dordtse schilder geïnspireerd werden.
Cuyps werk werd in de achttiende eeuw ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars en veroorzaakte in het land een ware rage. De tentoonstelling "In het licht van Cuyp" begint op 27 september.
Het Dordrechts Museum bezit zelf overigens ook werken van Cuyp. Drie daarvan zijn landschapsschilderijen en die komen in de speciale expositie terecht. De rest blijft hangen in de Cuypzaal van het museum.