nieuws

Marktkooplui in Dordrecht woest over schrappen weekmarkt

Een groep marktkooplieden eiste vrijdagmorgen tekst en uitleg van de gemeente Dordrecht, waarom op zo'n korte termijn en zonder overleg de markt voor vrijdag en zaterdag is geschrapt. "Een draconische maatregel die veel te ver gaat", zegt een van de kooplieden.
Na het pakket maatregelen dat donderdag door de overheid bekend is gemaakt om coronabesmettingen tegen te gaan, kregen de kooplui een berichtje van de gemeente Dordrecht. "Dat de markt vrijdag en zaterdag niet door zou gaan. Punt", vertelt John Stoel, die namens de marktkooplieden het woord voert. "We hebben allemaal ingekocht en nu heb je een enorme schadepost."
De kooplieden zetten grote vraagtekens bij de 'draconische maatregel' van de gemeente Dordrecht. "Er staat bij geen enkele kraam honderd man", legt Stoel verder uit. "Het zijn er maximaal drie of vier en die kunnen echt wel een meter afstand houden. En je kan allemaal andere maatregelen nemen, zoals het neerzetten van desinfecterende middelen bij elke kraam. Maar zonder overleg alles schrappen, dat kan echt niet."
De kooplieden hadden de hoop dat na een gesprek met de gemeente dat de markt op zaterdag alsnog door kon gaan, zodat een deel van de ingekochte verse producten alsnog verkocht konden worden.

Volksgezondheid voorop

"Wij zitten in een crisissituatie." zegt wethouder Burggraaf na een gesprek met de boze marktondernemers. "Wij zijn gisteren in heel Nederland overvallen door opeenvolgende maatregelen die nodig zijn om de coronacrisis te beheersen. Dan is het heel zuur dat dit voor de weekmarkt de consequentie is. De volksgezondheid staat voorop. Op basis van advies van de GGD is door de burgemeester besloten dat de weekmarkt de komende 17 dagen niet doorgaat. We konden niet anders"
Wouter Kolff, de burgemeester van Dordrecht, heeft inmiddels via Twitter gereageerd op de onrust die is ontstaan.

Belachelijk

Bezoekers van de weekmarkt reageren wisselend op het niet doorgaan van de markt. "Belachelijk" zegt een vrouw die met haar scootmobiel over het Statenplein raast. "Waar moet ik nu mijn boodschappen halen?" Andere Dordtenaren zijn begripvol voor de beslissing van de gemeente. "Het zijn wel meer dan honderd mensen op zo'n markt."

Veel plek in OV

Veel reizigers op Station Dordrecht reageren overwegend positief op de aangekondigde maatregelen tegen verspreiding van coronavirus. Doordat veel mensen thuis werken is er opvallend veel plek in trein en bus. Één reiziger vindt het jammer dat de activiteiten die hij in het weekend had gepland nu niet doorgaan maar toch hoopt hij dat iedereen begrijpt dat voorzichtigheid is geboden. Over de beslissing om scholen toch open te houden zijn reizigers verdeeld. Aan de ene kant zouden jonge kinderen beschermd moeten worden tegen het virus, aan de andere kant moeten ouders ook beschikbaar blijven voor de brandweer, politie en zorg.