nieuws

'Meeste coronapatiënten op IC zijn jonger dan 50 jaar'

© Rick Huijzer
De meeste coronapatiënten die op een intensive care-afdeling (IC) liggen, zijn jonger dan 50 jaar. Dat zegt de Vereniging voor Intensive Care. Dit terwijl juist ouderen met een slechte gezondheid het meest kwetsbaar zijn.
"Het zijn vooral 80-plussers die aan corona zijn overleden, maar de mensen die bij ons aan de beademing liggen zijn vooral onder de 50", zegt voorzitter Diederik Gommers van de landelijke vereniging tegen de NOS. Hij is daarnaast ook als professor verbonden aan de IC-afdeling van het Erasmus MC in Rotterdam.
"De maatregelen die we in Nederland nu genomen hebben beschermen juist die groep kwetsbare ouderen. En we zien het ook met de griep; mensen onder de 50 gaan het hardst onderuit."
Vooralsnog hebben de IC-afdelingen genoeg ruimte om alle patiënten te behandelen. Maandag voorspelde Gommers dat er dit weekend rond de honderd coronapatiënten op de Nederlandse IC's liggen. Die prognose komt niet helemaal uit, verwacht hij nu.
"Als je rekent dat tien procent van de coronabesmettingen op de IC terechtkomt, dan zou je dit weekend uitkomen op 80 tot 120 patiënten met corona op de IC. Met 50 zitten we daar nu nog ruim onder."Lees meer: Mensen zijn aan het hamsteren
De IC-afdelingen "hebben nog nooit een virusuitbraak in deze mate meegemaakt", maar zijn nog "in control", zegt Gommers. In totaal zijn er 1150 IC-bedden in Nederland.
"We zijn nog lang niet bij de situatie dat al die bedden vol liggen en we moeten kiezen wie we gaan behandelen."
In Noord-Brabant liggen in sommige ziekenhuizen acht tot tien coronapatiënten op de IC, weet Gommers. Maar ook daar kunnen ze het aantal patiënten voorlopig nog aan door ze in de regio over ziekenhuizen te verdelen. "En je merkt dat boven de rivieren de ziekenhuizen genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden."

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier: