nieuws

Rotterdammers herdenken slachtoffers WOII

ROTTERDAM - Vanuit Rotterdam is zaterdag een bus naar kamp Westerbork in Drenthe vertrokken. Onderweg worden de namen van 102-duizend slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog opgelezen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 102.000 slachtoffers uit Nederland weggevoerd en vermoord. Tot woensdag 27 januari worden de namen van slachtoffers gelezen. Het is dan precies 65 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.
Dat is voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aanleiding voor het organiseren van de bijzondere herdenking. Vanuit Rotterdam en andere steden vertrekken zaterdag bussen naar kamp Westerbork, die rijden langs verschillende plekken die verband houden met de Jodenvervolging.
Rond middernacht komen de bussen aan op het kampterrein. Vrijwilligers, bijna 700 kampoverlevenden en bekende Nederlanders zullen bij toerbeurt tot en met woensdag de namen blijven lezen.
De laatste naam die wordt voorgelezen is die van Heinrich Zysmanowicz. Zijn naam wordt uitgesproken door kampoverlevende Fia Polak.