nieuws

Waarom gaan de verpleeghuizen in lockdown?

© Pixabay
Minister Hugo de Jonge kondigde donderdagavond een nieuwe coronamaatregel aan: alle verpleeg- en verzorghuizen gaan dicht voor bezoek van buitenaf. Dat betekent dat familie niet meer op bezoek mag komen. Alleen personeel mag nog in en uit.
De drie grootste verzorgings-, verpleeg- en thuiszorgorganisaties van de Hoeksche Waard besloten eerder donderdagmiddag op eigen initiatief al om dicht te gaan. Alle bijna achthonderd bewoners van Alerimus, Heemzicht en Zorgwaard moesten vanaf 15:00 uur in lockdown. Waarom is dat nodig?
Het is een ingrijpende maar noodzakelijke beslissing, zegt bestuurder van Zorgwaard Nico de Pijper. "We hebben het zo lang mogelijk willen uitstellen, maar nu je om je heen steeds meer verdachte situaties ziet, wil je gewoon de veiligheid van je mensen, een kwetsbare groep, garanderen."

Emotioneel

"Dat betekent dat familie, mantelzorgers en andere naasten tijdelijk niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij cliënten", staat in een verklaring op de website van Zorgwaard. De Pijper: "Bewoners en familieleden reageren emotioneel. Ze vinden het natuurlijk zwaar, maar er is ook veel begrip." Om bewoners toch contact te laten houden met familie worden maatregelen getroffen om ze te laten skypen en beeldbellen.Lees meer: Deur van verpleeghuis blijft dicht: 'Ik voel me helemaal opgesloten'Om de coronacrisis het hoofd te bieden en te zorgen dat medewerkers kunnen worden ingezet waar ze het hardst nodig zijn, hebben de gemeente Hoeksche Waard en de zorglocaties besloten dat de WMO tijdelijk wordt aangepast. Dat kan betekenen dat de huishoudelijke zorg mogelijk voor een tijdje stopt.
"We gaan onze 1500 tot 1600 cliënten die thuiszorg en huishoudelijke hulp ontvangen de komende tijd allemaal persoonlijk bellen om af te spreken wat ze wel en niet nodig hebben. Dat kan ervoor zorgen dat de huishoudelijke hulp wordt afgeschaald, maar werk wat daarmee bespaard wordt kan dan waar echt hard nodig worden ingezet", legt De Pijper uit.

Hartverwarmend

De Pijper is blij met alle initiatieven vanuit de samenleving. "Waar ik echt warm van wordt zijn alle bloemen, kaarten en tekeningen die onze kant op komen. Dat is echt hartverwarmend. En ook echt Hoeksche Waards en Nederlands."
"Daarnaast ben ik echt blij met de loyaliteit van onze mensen, die keihard werken. Dat zijn echt kippenvelmomenten. Fantastisch", zegt de bestuurder.
Binnen de zorglocaties van Alerimus, Heemzicht en Zorgwaard zijn geen cliënten besmet met het coronavirus. Wel is een medewerker in Oud-Beijerland positief getest.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl