nieuws

Aboutaleb over corona: contactverbod in beeld

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat het kabinet hem meer middelen geeft om de corona-maatregelen en -adviezen te kunnen handhaven. Dat zei hij in Nieuwsuur. Maandag overleggen burgemeesters hierover met het kabinet.
Een contactverbod zoals dat in Duitsland gaat gelden, ligt mogelijk in het verschiet, zei Aboutaleb. Dat zou betekenen dat niet meer dan twee personen buiten bij elkaar mogen zijn. "Het zou een afschuwelijke maatregel zijn, maar als dit soort oproepen en maatregelen niet helpt, zou dit in beeld kunnen komen."

'Waanzinnig veel ellende'

In de strijd tegen het coronavirus adviseert de overheid Nederlanders om zoveel mogelijk binnen te blijven en minstens anderhalve meter afstand te houden van anderen. In Rotterdam hield niet iedereen zich daar zondag aan, zag de burgemeester met eigen ogen. Zo waren 's morgens rond 08:30 uur groepen jongeren aan het sporten in het Kralingse Bos. "Als je dan vraagt: 'wat ben je aan het doen?', zeggen ze ik ben jong en als mij het overkomt, herstel ik wel heel snel. Maar het is toch onzorgvuldig gedrag."
"Als dertig procent de aanwijzingen niet volgt, kan dat voor waanzinnig veel ellende zorgen", stelt Aboutaleb. "Er is een vorm van nonchalance. Het is onzorgvuldig en ongedisciplineerd gedrag."

Trucje om strand te sluiten

Om samenscholingen te voorkomen, sloten veel burgemeesters zondag stranden en speeltuinen, ook al hebben zij daar geen echte wettelijke basis voor. "We hebben niet gezegd 'verboden om de stranden te betreden', maar 'dringend advies om huiswaarts te gaan'. Dan verzinnen we ook nog het trucje om parkeerplaatsen af te sluiten om te ontmoedigen naar het strand te gaan."
"Zo moet het natuurlijk niet, Je moet als gemeente ook via de voordeur kunnen zeggen 'je mag daar niet komen'." Daarom pleiten Aboutaleb en andere burgemeesters maandag bij het kabinet voor extra middelen om als gemeenten de RIVM- en overheidsadviezen beter te kunnen handhaven.
De Rotterdamse burgemeester riep alle burgers in Nieuwsuur nog eens op om niet naar buiten te gaan als het niet echt hoeft. "De premier heeft gesproken, de koning heeft gesproken, de burgemeesters spreken. Doe het jezelf niet aan, doe het de samenleving niet aan. Blijf thuis."
Zondag deed hij die oproep al op Twitter: