nieuws

Alle samenkomsten tot 1 juni verboden

"Alle samenkomsten verbieden we tot 1 juni. Er is geen ondergrens meer van honderd personen. En we gaan met boetes handhaven." Dat is maandagavond door justitieminister Grapperhaus bekendgemaakt tijdens een persconferentie met premier Rutte en zijn collega-ministers Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid) over de coronacrisis.
"Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om een verbod op groepsvorming in te voeren voor specifieke locaties, zoals stranden en wijken. Daar is sprake van als drie of meer mensen niet de anderhalve meter afstand in acht nemen en ze geen huishouden vormen. Jonge kinderen mogen wel met elkaar buitenspelen." Kappers krijgen het advies te sluiten.

Boetes

Volgens Grapperhaus volgen forse boetes bij overtreding. Tot 4000 euro voor bedrijven en 400 euro voor personen. Stadswachten gaan de bekeuringen uitschrijven en krijgen daarbij hulp van de politie:
"Ondersteunend in de handhaving betekent dat de gemeentelijke handhavers primair verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de noodverordening, maar dat politieagenten helpen om personen die de maatregelen overtreden aan te spreken en in het uiterste geval te beboeten als dat nodig is", aldus een politiewoordvoerder van de Eenheid Rotterdam. "We staan schouder aan schouder."

Crisisoverleg

De ministers waren maandagmiddag bijeen voor crisisoverleg. Rutte zei dat de aanscherping van de al bestaande maatregelen nodig was, omdat hij nog te veel mensen ziet die zich niet houden aan onder meer de regels anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. "Mijn verstand staat stil bij de overvolle stranden van de afgelopen dagen", zei hij. "Er zijn zelfs schijt-aan-coronafeestjes. Dat moet gewoon stoppen."
Volgens gezondheidsminister De Jonge zijn alle maatregelen erop gericht "de zorg in de benen te houden", en bedoeld om met name kwetsbaren en ouderen te beschermen. Om die reden scherpt hij ook de maatregel rond thuisisolatie aan: als één gezinslid koorts heeft, blijft het gehele gezin thuis.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl