nieuws

Rechter vernietigt boete voor onderhoud Oasis of the Seas

Archieffoto
Archieffoto
De Nederlandse Staat heeft rederij Royal Caribbean ten onrechte een boete opgelegd voor het werk aan cruiseschip Oasis of the Seas in 2014. Volgens de inspectie werden bij het werk op de werf van Keppel Verolme in de Botlek regels overtreden. De rechtbank in Den Haag deelt die mening niet.
Volgens de rechtbank kan een cruiseschip dat in het dok ligt, niet worden aangemerkt als vervoermiddel in het internationale verkeer. Daarom voldeed het werk bij de werf in de Botlek aan alle regels.
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid oordeelde eerder dat het wel om een vervoermiddel in het internationale verkeer ging en dus de regels waren overtreden. Bij het werk werden bijvoorbeeld onder anderen 124 mensen van de Filipijnen en uit Oekraïne en Kroatië ingezet. Zij zouden toen, oordeelde de inspectie, onterecht niet over een werkvergunning beschikken.
Lees meer: Hoge boete voor Oasis of the Seas
Het opleggen van de boete had volgens de Nederlandse scheepswerven grote gevolgen. Rederijen besloten na 2014 het groot onderhoud voor hun schepen in het buitenland te laten uitvoeren.
Lees meer: VVD wil reparatie cruiseschepen terug naar Rotterdam halen
Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid zegt de uitspraak van de rechter te bestuderen.