nieuws

'Kopschoppers Gorinchem' krijgen werkstraffen

Werkstraffen opgelegd aan drie 'kopschoppers'
Werkstraffen opgelegd aan drie 'kopschoppers'
De rechter heeft werkstraffen tot 100 uur opgelegd aan drie zogeheten kopschoppers van Gorinchem. De verdachten hebben vorig jaar november jongeren mishandeld in het Gijs van Andelpark in Gorinchem.
De verdachten zijn 16 jaar oud. Naast een werkstraf krijgen ze een voorwaardelijke jeugddetentie. Het drietal heeft ook korte tijd in voorarrest gezeten.
Video's van de mishandelingen leidden destijds tot veel commotie. In totaal waren er vijf slachtoffers. Volgens de rechtbank is er fors geweld gebruikt zonder duidelijke aanleiding.
De hoogste werkstraf, 101 uur om precies te zijn, was voor een jongen die geweld had gebruikt tegen alle vijf de slachtoffers. Hij heeft 17 dagen vastgezeten. Hij krijgt vier maanden jeugddetentie voorwaardelijk. Een van de voorwaarden is dat hij zich laat behandelen.

Weerloos

Op de camerabeelden is te zien dat deze verdachte stopte met schoppen en slaan toen het slachtoffer weerloos op de grond lag. De andere verdachten gingen toen nog door. Zij zijn daarom veroordeeld voor poging doodslag.
"Ze hebben het risico gnomen dat het slachtoffer door het geweld zou overlijden", zegt de rechter. De jongen werd op zijn hoofd en buik geraakt.
De ene verdachten krijgt een leerstraf (gedragstraining) van 50 uur en de ander een werkstraf van 80 uur. Beiden kregen ook drie maanden jeugddetentie voorwaardelijk. Ze moeten het slachtoffer 3000 euro schadevergoeding betalen.
Overigens heeft Reclassering Nederland de uitvoering van alle werkstraffen voorlopig tot 6 april opgeschort. Werkstraffen worden namelijk vrijwel altijd in groepen uitgevoerd en vaak bij instellingen als kringloopwinkels of verzorgingstehuizen.