Zorghotel voor coronapatiënten: angst bij familie, vertrouwen bij personeel

Dordrecht heeft er een speciale zorgplek voor coronapatiënten uit de regio bij. "Een locatie voor patiënten die nu in ziekenhuizen liggen, maar daar eigenlijk niet meer horen. Ze hebben geen medische zorg meer nodig, maar zijn nog niet in staat om terug te keren naar huis", zegt teamleider Regina Kant.

Rivas Revalidatie & Herstel Zorghotel Dordrecht, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem - onderdeel van de Rivas Zorggroep - en de GGD Zuid-Holland Zuid zijn de afgelopen tijd druk geweest met de voorbereidingen voor de nieuwe corona-zorgplek. Daarvoor is het revalidatiehotel van Rivas, naast het Albert Schweitzer ziekenhuis, vrijgemaakt. Een plek waar mensen normaliter revalideren van bijvoorbeeld een botbreuk.

Afbeelding
Een kamer in het zorghotel

"Dit is voor ons iets nieuws, net als voor de rest van Nederland. We willen dat onze medewerkers veilig en zorgvuldig te werk kunnen gaan", legt Kant uit. "Daar heeft de voorbereiding zich op gericht, maar met name op wat betekent dit voor medewerkers? En hun thuisfront? Want je ziet dat daar heel veel angst leeft en spanning. En vanuit de thuissituatie soms zelfs onbegrip."

Die zorgen zijn begrijpelijk, maar onterecht, zegt Kant. Rivas doet er alles aan om het personeel zo goed mogelijk te beschermen. Dat beaamt verpleegster Theda Verheij. Zij is een van de mensen die aan het werk gaat op de corona-afdeling. "Ik ben wel gewend om een schort te dragen, maar geen masker of spatbril. Het voelt wel een beetje benauwd moet ik zeggen, maar het voelt ook wel veilig. Ik heb het gevoel dat ik goed beschermd ben. We gaan de klus gewoon klaren."

Ook in verpleeghuis het Parkhuis in Dordrecht wordt over enkele weken een corona-unit geopend. Het Parkhuis is in hetzelfde gebouw gevestigd als het Revalidatie & Herstel Zorghotel. Daarmee komen er weer dertig plaatsen voor coronapatiënten bij.

"We weten nog niet hoe het aantal coronapatiënten zich gaan ontwikkelen", vertelt Paul van Gennip van het Parkhuis en stichting Drechtzorg. "Maar we moeten voorbereid zijn op grote aantallen."


Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

Afbeelding
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws coronavirus Dordrecht Gorinchem hotel
Deel dit artikel: