nieuws

Rotterdams bedrijf krijgt dwangsom voor milieuvervuiling door plastic korrels

© Plastic Soup Foundation
De Milieudienst Rijnmond (DCMR) heeft het Rotterdamse bedrijf Ducor Petrochemicals een voorwaardelijke geldboete opgelegd. Dat bedrijf heeft het milieu in de omgeving vervuild met plastic korrels.
Volgens DCMR is het verspreiden van plastic in het milieu een groeiend maatschappelijk probleem. De organisatie verscherpt daarom de aanpak, met deze dwangsom als eerste resultaat. De Plastic Soup Foundation had na onderzoek naar vervuiling een handhavingsverzoek ingediend bij de DCMR over de plastic korrels van Ducor Petrochemicals.
Het bedrijf heeft al maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan en belooft er nog meer te nemen. Daarnaast gaat het bedrijf helpen de Rotterdamse Brittannië- en Londenhaven schoon te maken. Daar hoopt zich veel plastic op.
Lees meer: Enorme hoeveelheid plastic korrels in Rotterdamse haven, wie ruimt ze op?
Het is lastig om te achterhalen waar plastic korrels vandaan komen, maar er is vastgesteld dat korrels van het terrein van Ducor Petrochemicals zijn gewaaid.
Omdat Ducor Petrochemicals niet de enige vervuiler is in de Rotterdamse haven, gaat DCMR ook andere bedrijven die plastic korrels maken of gebruiken strenger controleren.
In februari vroeg GroenLinks in de Rotterdamse raad nog een spoeddebat aan over het onderzoek van de Plastic Soup Foundation naar plastic balletjes in de Rotterdamse haven.