nieuws

In groep de straat op nu echt voorbij, Aboutaleb tekent noodverordening

Burgemeester Aboutaleb tekent de noodverordening
Burgemeester Aboutaleb tekent de noodverordening
De nieuwe maatregelen die eerder deze week door de minister van Justitie en Veiligheid zijn aangekondigd, gelden nu ook in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het is niet meer toegestaan om in een groep van drie of meer personen naar buiten te gaan. Vanaf nu kan de burgemeester daartegen optreden in 15 gemeenten in de regio.
"Ik roep alle Rotterdammers op toch vooral thuis te blijven, sociale contacten te mijden, de 1,5 meter in acht te nemen", zegt burgemeester Aboutaleb, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. "Spreek elkaar daar ook op aan en houd rekening met elkaar. Houdt u zich niet aan de maatregelen, dan zullen onze handhavers op straat u daarop aanspreken en u wijzen op uw verantwoordelijkheid.”
Daarom heeft Aboutaleb donderdag een verscherpte noodverordening getekend met de nieuwe maatregelen die maandag zijn afgekondigd in Den Haag. De burgemeester kan daarmee onder andere parken, wijken of stranden afsluiten, boetes uitdelen of op een andere manier optreden tegen overtreders.

Een noodverordening komt niet vaak voor, alleen als de kans op wanorde bestaat. Zo'n verordening beperkt namelijk vaak de rechten van burgers, zoals de vrijheid van beweging of het demonstratierecht.
De verscherpte maatregelen zijn:
- Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven.
- Het is verboden in een groep van drie of meer personen in de openbare ruimte te zijn, met uitzondering van gezinnen en kinderen onder tot 12 jaar.
- Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020.
- Voor bruiloften, begrafenissen en gemeenteraden is een uitzondering gemaakt. Daar mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Die moeten wel allemaal 1,5 meter afstand houden.
- Alle overige adviezen en voorschriften blijven tot 6 april van kracht, ook de sluiting van scholen, café's en restaurants.
De noodverordening is geldig in de volgende gemeenten: Rotterdam, Nissewaard, Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.