nieuws

Bedden met sensoren maken coronazorg in Franciscus Gasthuis veiliger en comfortabeler

Franciscus Gasthuis
Franciscus Gasthuis
Het Rotterdamse Franciscus Gasthuis heeft de verpleegafdeling longziekten uitgebreid met 12 bedden die contactloos de vitale functies van coronapatiënten kunnen meten. Daarmee kunnen patiënten in isolatie op afstand in de gaten gehouden worden.
Een sensor onder het matras meet continu en volledig contactloos de belangrijkste vitale functies bij patiënten, zoals de ademhalingsfrequenties, hartslag en beweeglijkheid. Vooral de ademhaling is een belangrijke indicator hoe het met coronapatiënten gaat. Zodra er zich een complicatie dreigt voor te doen bij de patiënt, ontvangt de verpleegkundige een alarm op de draagbare pieper.
Verpleegkundigen hoeven zo minder direct contact met de besmette patiënt te hebben. Ook slapen de patiënten beter, omdat ze geen draden of snoeren in hun lichaam hebben. Daarnaast ontlast het EarlySense systeem, zoals de bedden heten, de intensive care. De bedden herkennen namelijk eerder wanneer het niet zo goed gaat met een patiënt.
De verpleegafdeling longziekten van Franciscus Gasthuis werkte al twee jaar met het innovatieve systeem. Vanwege de positieve ervaringen en de toestroom van coronapatiënten heeft het ziekenhuis de afdeling ermee uitgebreid.
Inmiddels is een zending met EarlySense units onderweg naar Nederland om ook andere ziekenhuizen te voorzien van dit systeem.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier