nieuws

Bomenridder: 'Aan tafel redden we de meeste bomen'

Worden er de laatste tijd veel meer bomen gekapt dan normaal? Nee, zegt 'Bomenridder' Pim Janse van het Rijnmond Expert-panel. Dat lijkt misschien zo, maar uit de kapcijfers van de afgelopen twee jaar blijkt nauwelijks een verschil.
In 2019 werden 5060 kapvergunningen voor gemeentelijke bomen in meerdere delen van Rotterdam aangevraagd. Een jaar daarvoor waren dat er 4900. Janse benadrukt dat hij niet van alle stadsdelen het aantal kapvergunningen weet.
Als bomenridder probeert Janse het kappen van bomen te beperken. "Aan de onderhandelings- en gesprekstafel redden wij de meeste bomen", zegt Janse. "Als we met verhitte koppen bij de rechtbank zouden zitten, dan schiet dat niet op. Daar hebben we niet veel bomen weten te redden." Janse geeft toe dat hij 'op sommige momenten moet aanvaarden dat bomen in de weg staan'.
Maar de boom is leidend, vindt Janse. "Er zijn nog te veel bouwprojecten waarbij eerst kaalkap plaatsvindt voordat de bouw start. Er wordt dan geroepen dat er wordt herplant, maar daar worden we absoluut niet blij van", stelt de bomenridder.