nieuws

Burgemeester Bandell blikt terug en neemt afscheid

ROTTERDAM - Nog een week en dan stopt de burgemeester van Dordrecht er mee. De 63-jarige Ronald Bandell is in Dordt bezig aan zijn tweede termijn. Die periode loopt pas af in 2012, maar de burgemeester wil dat de stad na de raadsverkiezingen al een nieuwe burgemeester heeft.
De laatste week van Bandells burgemeesterschap is er een van afscheidsrecepties en terugblikken. Verslaggever Jos de Jager sprak openhartig met de Pvda-er over geluk, bedreigingen en het zwarte gat dat vrijheid heet.

Trots

In de tien jaar dat Bandell in Dordrecht burgervader is geweest is de criminaliteit in Dordt een stuk minder geworden. Verder is de Dordtenaar in die tien jaar gelukkiger geworden. De Dordtenaar is weer trots op zijn stad. En daar is de burgemeester zelf weer enorm trots op, maar wel in alle bescheidenheid. Een bescheidenheid die hem soms ook in de weg zit. Zo was hij vaak wat terughoudend met zijn mening en volgens critici te weinig in het nieuws. Burgemeester Bandell geeft toe dat hij soms iets te weinig te zien was: 'Ik had wat vaker mijn mening moeten laten horen'. Bandell wil altijd wikken en wegen, ergens altijd een nachtje over slapen. Een reden waarom voor veel mensen de burgervader onzichtbaar was in de stad. Natuurlijk, hij liep wel eens op de markt en sprak hij met mensen, maar het merendeel van de Dordtenaren lijkt hem ook na tien jaar niet of nauwelijks te kennen.

Doodsbedreigingen

Alhoewel de carriere van Bandell veel mooie momenten kenden was er ook een verdrietige periode. Uit het gesprek blijkt dat hij een jaar lang persoonsbeveiliging heeft gehad. Er kwamen brieven met doodsbedreigingen. Er werd besloten Bandell te beveiligen. Het meest vermoeiende jaar van de tien die hij gediend heeft in Dordrecht. Veel wil hij er niet over kwijt: 'Ik moest die periode altijd achterom kijken, laten weten waar ik was, het was een zeer vervelende periode'.
Amerika
Bandell neemt dinsdag afscheid van de Dordtse raad, volgende week donderdag kunnen de Dordtenaren hem een hand geven. En dan vliegt Bandell met zijn vrouw richting Amerika op naar zijn kleinkinderen, de vrijheid tegemoet. De burgemeester van Sneek, Arno Brok, wordt de nieuwe burgemeester van Dordrecht. Hij volgt Bandell per 1 februari op.
Verslaggever Jos de Jager sprak openhartig met de Pvda-er over geluk, bedreigingen en het zwarte gat dat vrijheid heet