nieuws

Stedelijk Museum Schiedam laat Margi Geerlinks dagelijks leven in coronatijd fotograferen

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft kunstenaar Margi Geerlinks opdracht gegeven het dagelijks leven in Schiedam tijdens de coronacrisis te fotograferen. Ze zal mensen in vitale beroepen gaan vastleggen: docenten, leerlingen, medewerkers in de zorg en begrafenisondernemers bijvoorbeeld.
Eerder fotografeerde Geerlinks de moeder van Hugo Borst die aan Alzheimer leed. Een deel van die serie was tot en met vorig jaar in het museum te zien onder de titel Ma.

Baby en beer

De Schiedamse serie over het dagelijks leven trapt af met twee foto’s: van baby Jade en een grote beer. Geerlinks fotografeerde ze op verschillende plekken in de stad. Beer en baby zitten beiden in quarantaine, zegt Geerlinks. "Veel moeders houden hun baby’s binnen. Zie je hoe prachtig Jade haar handje tegen het raam drukt?"
De beer is onderdeel van een landelijke actie waarbij mensen spontaan teddyberen voor het raam zetten. Op die manier hebben kinderen iets te doen: zoveel mogelijk beren in hun buurt ontdekken.
Met de opdracht legt het museum de geschiedenis van de stad en de verhalen van de mensen vast, zegt museumdirecteur Deirdre Carasso. Dat is een belangrijk onderdeel van het beleid en de programmering. Het werk van Geerlinks maakt indruk. "De serie Ma ging over dementie, mantelzorg en afscheid, thema’s waar we allemaal mee te maken krijgen. Ze weet als geen ander verhalen liefdevol in beeld te vangen."
De serie krijgt een plek in de collectie hedendaagse kunst van het Stedelijk Museum Schiedam en is mede mogelijk dankzij het Mondriaan Fonds.

Zwart-wit

Intussen is ook fotograaf en kunstschilder Marcel Rozenberg bezig met het vereeuwigen van Schiedam in coronatijd. Hij doet dat in zwart-wit. De afgelopen dagen liet hij al een selectie zien op Facebook:

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier