nieuws

Hooligan-borrel kost politie-directeur zijn baan

ROTTERDAM - Henk de Jong, directeur van de politie Rotterdam-Rijnmond, heeft per direct zijn functie neergelegd. Hij heeft de korpsleiding niet geïnformeerd over een nieuwjaarsborrel van Feyenoord-hooligans in het centrum van de stad.
De Jong heeft daarop, na overleg met burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie zijn functie neergelegd. De Jong is lid van de korpsleiding van de politie Rotterdam Rijnmond en verantwoordelijk voor Operatiën en Informatievoorziening. De Jong blijft overigens wel in dienst van het korps Rotterdam-Rijnmond. In welke functie is onbekend.

Doodzonde

Burgemeester Aboutaleb vertelde donderdagmiddag tijdens de raadsvergadering over de gebeurtenissen in de stad, dat een grens was overschreden. Hij noemde het niet informeren door De Jong een doodzonde. ,,Als zo'n groep zich met alle risico's door de stad begeeft, dan moet het gevoel ontstaan dat sprake is van een urgentie. In dat geval word ik geïnformeerd. Dan kan ik ook mijn rol als korpsbeheerder goed oppakken. Ik kan bijvoorbeeld een noodverordening uitvaardigen,'' vertelde Aboutaleb. ,,In licht van alle debatten die wij eerder hebben gevoerd, had ik gehoopt dat wij van die lessen iets hadden geleerd.''

Strandrellen

Volgens een woordvoerder van de politie staat het vertrek van De Jong desondanks los van de reorganisatie binnen het korps. De politie Rotterdam Rijnmond werd daartoe gedwongen na de strandrellen in Hoek van Holland. Ook voorheen had de politiedirecteur de korpschef en de burgemeester over een nieuwjaarsborrel van Feyenoordfans moeten informeren, aldus de woordvoerder.

Zware druk

Sinds het COT-rapport over het ontspoorde strandfeest Sunset Grooves, waarbij een bezoeker door een politiekogel om het leven kwam, staat de politie in Rotterdam onder zware druk. Korpschef Aad Meijboom heeft een reorganisatieplan gemaakt, waarvan de inhoud nog niet is bekendgemaakt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb moet zijn oordeel over dat plan nog geven.
Mochten er in het korps naar aanleiding van het dancefeest ontslagen vallen, dan heeft korpschef Meijboom aangekondigd op te stappen.
Kijk hieronder naar een verslag van het raadsdebat