nieuws

Zeilschip Eendracht zonder cadetten terug op het nest

“Het was een bijzondere reis met storm, corona, diplomaten, noem maar op. Zo’n reis zullen we nooit meer meemaken, maar gelukkig zijn de studenten weer veilig onderweg naar huis”, aldus een opgeluchte schipper Tsjerk Hesling Hoekstra van het Rotterdamse zeilschip de Eendracht.
Het schip meerde donderdagochtend aan bij de Cruise Terminal Rotterdam, maar zonder de 26 Kazachse cadetten die eigenlijk mee terug zouden reizen naar Rotterdam. Ze liepen stage op het opleidingsschip en hadden vanaf 16 maart een oversteek gemaakt over de Atlantische Oceaan van Sint Maarten naar de Azoren. Toen ze na drie weken door de corona-uitbraak geen vlucht naar huis konden nemen, besloten ze op de driemastschoener te blijven en mee naar Rotterdam terug te reizen.
Onderweg hoorden ze dat er donderdag toch een laatste vlucht terug naar Kazachstan zou gaan. Daarop besloot de groep - met hulp van de ambassade - alsnog in Boulogne-sur-Mer van boord te gaan. Visa waren verlopen, maar werden ter plekke alsnog geregeld; coronaregels werden met hulp van diplomaten omzeild. Zo konden de cadetten toch in auto’s afgevoerd worden naar Schiphol.
De cadetten verblijven sindsdien in een hotel, omdat de vlucht is uitgesteld tot vrijdag. Hesling: "Achteraf hadden ze dus gewoon aan boord kunnen blijven, maar ik snap dat ze voor zekerheid zijn gegaan."
De Eendracht blijft tot 1 juni ‘thuis’. Hesling: “Door het coronavirus komen er geen cruiseschepen naar de Wilhelminakade. Dus we kunnen hier voorlopig blijven liggen. Een deel van de bemanning blijft aan boord en verricht ondertussen wat onderhoudswerk.”

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier