nieuws

China en Nederland kibbelen over mondkapjes Erasmus MC Rotterdam

Minister De Jonge van Medische Zorg met de mondkapjes bij het Erasmus MC in Rotterdam
Minister De Jonge van Medische Zorg met de mondkapjes bij het Erasmus MC in Rotterdam
De mondkapjes die ruim een week geleden bij het Erasmus MC in Rotterdam werden afgeleverd, waren op papier de juiste. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van VWS laten weten aan RTV Rijnmond. De kapjes werden  afgekeurd omdat ze niet goed beschermen tegen het coronavirus. China zegt donderdag dat geleverd is waar om is gevraagd.
Aan de maskers was een groot gebrek onder zorginstellingen die coronapatiënten behandelen. Als gebaar van goede wil stuurde China er honderdduizenden waarvan een deel op zondag 22 maart persoonlijk in Rotterdam werd binnengehaald door minister Hugo de Jonge van Medische zorg.
Deze week werd bekend dat de Chinese mondkapjes ziekenhuismedewerkers onvoldoende beschermen tegen het coronavirus. Onderzoek door TNO zou hebben aangetoond dat de luchtfilters niet goed werken en de maskers niet goed om het gezicht sluiten. Ze zijn, kortom, onbruikbaar. De kapjes, die onder meer vanuit Rotterdam over zorginstellingen in het hele land zijn verspreid, werden teruggehaald. Ook de rest van de partij werd afgekeurd. Lees meer: Miljoenenlading mondkapjes vanuit China houdt de zorg op de been
Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt donderdagavond op Twitter de Nederlandse kritiek tegen. Volgens haar heeft ons land de verkeerde maskers besteld. De fabrikant zou op de vrachtpapieren duidelijk hebben vermeld dat het niet om medische maskers ging. Ook de douaneafhandeling ging volgens de procedures van niet-medische goederen. Volgens haar bestaan er verschillende gezichtsmaskers die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Haar advies: "Dubbelcheck altijd de instructies zodat wat je besteld hebt, ook het juiste is. Gebruik geen niet-medische mondkapjes voor medische doeleinden.
Een woordvoerder van het ministerie van VWS laat vrijdag desgevraagd weten dat de afgekeurde partij op zaterdag 21 maart op Schiphol Airport landde. Een deel ervan werd vervolgens op 22 maart naar Rotterdam vervoerd. "Op papier voldeed deze partij aan de vereisten", voegt ze toe.
Het gaat om een partij van in totaal 690 duizend mondkapjes. Ook België gaf 2 dagen geleden aan onbruikbare mondkapjes uit China te hebben gekregen.

[https://twitter.com/SpokespersonCHN/status/1245754536318218247]