nieuws

Rotterdam doneert 1 euro per inwoner aan Haïti

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam doneert één euro per inwoner aan de landelijke actie voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Dat komt neer op een donatie van 600-duizend euro.
Om half negen donderdagavond is op Nederland 1 de speciale uitzending Nederland Helpt Haïti begonnen. De hele dag is er vandaag op de radio actie gevoerd voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Commerciële en publieke zenders werkten samen op Radio 555 genoemd naar het gironummer waarop gedoneerd kan worden. Tijdens de televisie-uitzending werd bekendgemaakt hoeveel de actie op de radio heeft opgebracht: Ruim 8.5 miljoen euro.

Regio Rijnmond

De hele dag worden er in de regio Rijnmond acties gevoerd voor het getroffen Haïti. Ook Rotterdamse uitgaansgelegenheden dragen een steentje bij: op vrijdag organiseren danceclubs een benefietavond onder de naam: Party for Haïti. De feesten worden gehouden in onder meer Off-Corso, Rotwon, de Baja Beachclub, Post Rotterdam en Cinema. Bezoekers kunnen voor 10 euro een passepartout kopen, waarmee ze alle deelnemende clubs in kunnen. Volgens de organisatie doet een aantal bekende dj's belangenloos mee. Het complete bedrag dat opgehaald wordt met de verkoop van passepartouts wordt overgemaakt op Giro 555. De organisatie verwacht ongeveer 3-duizend kaarten te verkopen.

Radio 555

Zeven publieke en commerciële radiostations maken tot negen uur vanavond een gezamenlijke uitzending onder de noemer Radio 555. Vanavond nemen de televisiezenders Nederland 1, RTL 4, SBS6 en TMF het stokje over. Artiesten, dj's en tv-presentatoren roepen luisteraars en kijkers de hele dag op geld te storten op giro 555.
Radio en TV Rijnmond zijn er bij
Ook in onze regio zijn er vandaag veel acties gepland. Op Radio Rijnmond is heel de dag veel aandacht voor regionale initiatieven om geld op te halen.
Ook TV Rijnmond zet mensen die zich inzetten voor Haïti in de schijnwerpers:
De 13-jarige Jonas Stoter uit Krimpen aan den IJssel verkoopt in de pauze eten aan leeftijdsgenoten. De opbrengst schenkt de geadopteerde Haïtiaan aan de slachtoffers in zijn vaderland. Zodra de bel voor de middagpauze gaat spoedt Jonas Stoter zich naar de aula van het Comenius College in Krimpen aan den IJssel. Daar verkoopt hij, met hulp van zijn vader en enkele medeleerlingen, allerlei hapjes.
De ingrediënten van de hapjes zijn geschonken door winkeliers. De opbrengst is voor Haïti; het land waar hij tot zijn derde woonde voordat hij door Nederlandse ouders werd geadopteerd.

Nog steeds zamelen mensen overal in de regio geld in voor de slachtoffers van de aardbeving die aan duizenden mensen het leven heeft gekost. De gemeente Maassluis maakte woensdag bekend dat ze namens iedere inwoner van de gemeente een euro overmaakt voor de slachtoffers.
Kijk hieronder naar het verhaal van Peter van der Linde uit Hellevoetsluis. Hij werd geboren in Haïti en maakt zich zorgen om zijn familie op het getroffen eiland.
De landelijke inzamelingsactie voor Haïti wordt ook gesteund door het Michelin-sterren evenement "Heerlijk Winter", dat donderdagavond in de Rotterdamse Cruise Terminal van start gaat. Het openingsprogramma is aangepast. In plaats van een gala-avond wordt het nu een benefiet-avond met een veiling.
Organiseert u ook een actie voor de slachtoffers van de aardbeving? Mail dan naar nieuws@rijnmond.nl en wij zorgen dat uw initiatief extra aandacht krijgt.