nieuws

Uitvaarten in Rotterdam goedkoper door coronacrisis

Archieffoto
Archieffoto
De gemeente Rotterdam geeft een vergoeding van 25 procent op de kosten van een uitvaart. Door de strikte coronamaatregelen kunnen uitvaarten momenteel niet plaatsvinden zoals nabestaanden willen. De gemeente Rotterdam komt hen op deze wijze tegemoet.
De coulanceregeling gaat 4 april in en loopt in ieder geval tot het moment dat de beperkingen worden opgeheven. De regeling geldt alleen voor uitvaarten van overleden Rotterdammers op begraafplaatsen of crematoria van de gemeente Rotterdam. De korting is ook van toepassing op de kosten die nabestaanden betalen voor het afsluiten van grafrechten.
Sinds de invoering van de coronamaatregelen half maart kunnen uitvaarten in Rotterdam door maximaal dertig mensen worden bijgewoond. Dat is besloten om het risico op besmetting met het virus voor de nabestaanden, maar ook de medewerkers van uitvaartondernemingen, te beperken. Ook zijn er geen samenkomsten voor of na de uitvaart toegestaan.
"Met de regeling willen we recht doen aan de essentie van het afscheid nemen: met z'n allen bij elkaar komen en samen verdriet en herinneringen delen. We hopen dat nabestaanden nu de gelegenheid hebben om op een ander moment of op andere wijze een passend afscheid te hebben", zegt wethouder Wijbenga over de aanvulling op dit beleid.

Grafrust voor onbepaalde tijd

In Rotterdam is het vanaf nu ook mogelijk om voor onbepaalde tijd begraven te worden op een gemeentelijke begraafplaats. Nu kan je alleen grafrechten kopen voor minimaal tien jaar. Het college van Burgemeester & Wethouders wilde deze extra mogelijkheid per 1 januari 2021 invoeren, maar gezien de huidige situatie voert het college dit nu versneld in.
Wijbenga: ”De islamitische overledene, die eeuwige grafrust zocht in Marokko, kan nu niet vervoerd worden, maar krijgt die gewenste begrafenis nu volgens zijn traditie in Rotterdam."
In de Rotterdamse gemeenteraad hebben Denk en NIDA aandacht hiervoor gevraagd. "Waardering vanuit NIDA voor het doorpakken van de burgemeester hierop", zegt fractievoorzitter Bas van Noppen. "Bijzonder hoe de energie en saamhorigheid die we voelen ten tijden van deze coronacrisis deuiren opent voor elkaar en dit soort initiatieven".

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl