nieuws

Jongeren scholen samen onder verbodsbord: 'Dan heb je letterlijk een bord voor je kop'

Archief
Archief © Pixabay
Een groepje jongeren in Zwijndrecht is vrijdagavond beboet, omdat ze zich niet hielden aan de anderhalve meter afstand vanwege het coronavirus. De groep stond nota bene onder een gemeentelijk verbodsbord in het Develpark, waarop de maatregel is aangegeven.
In onder meer Zuid-Holland Zuid is een noodverordening van kracht. Politie en gemeente kunnen door de noodverordening makkelijker optreden als een van de maatregelen rondom het coronavirus overtreden wordt. Naast het houden van de 1,5 meter afstand staat daarin bijvoorbeeld ook dat groepen met meer dan drie personen niet bij elkaar mogen komen.
Lees meer: Noodverordening in regio Zuid-Holland Zuid vanwege nieuwe maatregelen tegen coronavirus
"Het uitschrijven van bekeuringen is een middel en geen doel op zich", reageert een van de wijkagenten. "Maar als je onder een waarschuwingsbord gaat staan, dan heb je letterlijk een bord voor je kop." Het gaat om de eerste boetes die sinds de noodverordening zijn uitgedeeld in de gemeente Zwijndrecht.
Naast de jongeren in het Develpark werden ook mensen in de Surinamestraat beboet. In drie gevallen hielden mensen zich daar niet aan het samenscholingsverbod. De boetes zijn maximaal 390 euro.

Bijna vijftig boetes

De noodverordening geldt ook in het gebied Rotterdam-Rijnmond. Het team Toezicht en Handhaving in de gemeente Schiedam meldt vrijdag 48 personen te hebben bekeurd voor het niet houden aan de noodverordening.