nieuws

Elfduizend ondernemers vragen inkomensondersteuning aan vanwege coronavirus

Elfduizend ondernemers uit de regio hebben tot nu toe een aanvraag gedaan voor inkomensondersteuning bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ), een gezamenlijk loket van 28 gemeenten in Zuid-Holland. Zestig procent van de aanvragen komt van ondernemers uit de gemeente Rotterdam.
Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn veel bedrijven noodgedwongen dicht. Het inkomen van de ondernemers wordt met de speciale regeling voor maximaal drie maanden aangevuld tot de voor hen geldende bijstandsnorm.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam schrijft dat de stijging in het aantal aanvragen voor ondersteuning wel iets afzwakt. Tot nu toe zijn door de gemeenten 162 uitkeringen verstrekt, waarvan 98 aan Rotterdammers. Om het verwerken van alle aanvragen te ondersteunen, worden ambtenaren van alle deelnemende gemeenten gevraagd om bij te springen.
RBZ liep vooruit op een landelijke regeling. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde vrijdag de Tijdelijke verbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in werking. Nu die regeling is ingevoerd, worden de eerdere aanvragen bij RBZ op diezelfde manier behandeld.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier