nieuws

Sierteeltkwekers gooien duizenden planten weg: 'Als het meezit, blijft de schade deze week beperkt tot 50.000 euro'

Pasen staat voor de deur. Normaliter zijn dat hoogtijdagen voor de sierteeltsector, maar vanwege het coronacrisis gaat dat dit jaar niet op. Bedrijven lijden gigantische verliezen. En een noodfonds is er nog steeds niet.
Sierteeltkweker Bram Breugem van BB Plant in Bleiswijk merkt dat het deze week beter gaat met de markt dan de afgelopen weken. "We hadden een paar weken geleden helemaal geen handel. En dat is nu verbeterd naar een beetje handel. Dit heeft te maken met het weer open gaan van bouwmarkten in Duitsland", legt hij uit. "Er lijkt ietwat beweging in de markt. Ik denk zo'n twintig procent van wat we normaal omzetten."
Lees meer: Noodkreet: een noodfonds voor de sierkweektelers

De bodem is in zicht

Dat betekent overigens niet dat zijn zorgen weg zijn. Want de verliezen waar hij mee te kampen heeft, zijn gigantisch. Deze week alleen al moet Breugem zo'n twintigduizend goede planten weggooien. "Als het meezit deze week, blijft de schade beperkt tot zo'n 50.000 euro. En dan moeten we blij zijn."
Hij verwacht niet dat de markt op korte termijn weer op volle toeren draait. Dat vormt voor hem een groot probleem: "Een aantal weken konden we het nog wel opvangen, maar die weken zijn al voorbij. Als dit nog twee maanden duurt, is de bodem wel erg in zicht bij ons."

Noodfonds

De sierteeltsector vraagt al sinds eind maart om een noodfonds. Iets wat er tot op heden niet is. Hoewel minister Schouten de Europese Unie heeft gevraagd om financiële compensatie voor de bloemenhandel, is het volgens de Europese Commissie nog te vroeg voor crisismaatregelen. Lees meer: Noodkreet: voorlopig geen Europese steun voor bloementelers
Vanuit de overheid is er steun voor bedrijven die het zwaar hebben, maar omdat de sierteelt vooral in het voorjaar geld verdient, vallen ze volgens de NOS buiten de regeling die vanaf maart geldt. Het ministerie van Landbouw weet dat het steunpakket niet toereikend is voor alle agrarische bedrijven. Er wordt nu onderzocht of bestaande regelingen kunnen worden aangepast, zodat de sierteelt er toch gebruik van kan maken. Deze week komt daarover meer duidelijkheid.
Dat er snel een oplossing moet komen voor zijn sector staat volgens Breugem buiten kijf. "De visserij krijgt een steunpakket waar ze tevreden over zijn. En dit is een beetje een vergelijkbare sector. Waarom het dus bij ons nog niet zo is, weet ik niet", zegt hij. "Ik hoop toch dat er gauw iets komt om in ieder geval een stukje te kunnen compenseren. Naarmate de tijd langer duurt is een noodfonds logischerwijs ook harder nodig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl