nieuws

Psychiater: 'Door de coronacrisis zijn het ingrijpende tijden en wij bieden een luisterend oor'

"Mensen in de zorg ondergaan in deze tijd rondom corona een hele reeks aan emoties. Het zijn ingrijpende tijden. Wij bieden een luisterend oor", zegt psychiater Joop de Jong over het belang van nazorg voor mensen in de zorg. Dinsdag werd bekend dat GGZ-instelling Parnassia deze zorg gratis gaat aanbieden.
"Mensen in de zorg zijn wel wat gewend, maar ze maken nu wel heel erg ingrijpende dingen mee", gaat De Jong verder. "Ze zien veel meer mensen overlijden."
Volgens De Jong reageren mensen op meerdere mogelijkheden. Mensen zijn prikkelbaar, gaan piekeren of trekken zich terug. De Jong: "Maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die zich juist schuldig voelen of zich schamen. Dan denken ze dat ze iets niet goed hebben gedaan. Iedereen reageert anders."
Daarbij speelt het ook een rol dat de mensen in de zorg lange dagen maken, vaak extra diensten draaien en moeten invallen voor zieke collega's. "Ze hebben het gevoel dat ze door móeten gaan. En dat zorgt er weer voor dat die klachten alleen maar ernstiger worden."
Meerdere zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, bieden zelf ook nazorg aan. "Maar niet iedereen doet dat", gaat De Jong verder. "En daar willen wij een rol spelen. Bovendien zijn er ook genoeg mensen die die nazorg niet binnen de eigen organisatie willen krijgen."
De gratis nazorg wordt aangeboden aan mensen die werken met coronapatiënten, zoals artsen, verpleegkundigen, begeleiders en medewerkers (zoals schoonmakers), politie en brandweermedewerkers. Professionals kunnen contact opnemen via telefoonnummer 088-3571666.
Lees meer: GGZ-instelling biedt gratis 'corona-nazorg' aan