nieuws

Zijn apps de juiste manier om de coronacrisis te bestrijden? Laat jouw mening horen in onze poll!

© Pixabay
Dinsdag kondigde het kabinet aan dat wordt onderzocht of apps een rol kunnen spelen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat daarbij onder meer om een app die, via een Bluetooth-sensor op een smartphone, in kaart kan brengen met wie de gebruiker in contact is geweest.
Zodra een gebruiker corona heeft, kan via deze app dan makkelijk worden achterhaald met wie de gebruiker in contact is geweest. Deze mensen krijgen dan de waarschuwing dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met een coronabesmetting, met daarbij het advies om binnen te blijven en de eigen gezondheid goed in de gaten te houden.
Het is nog onduidelijk of deze app verplicht wordt, maar minister De Jonge gaf al wel aan dat zo’n app alleen zin heeft als deze massaal wordt gebruikt. Ook op Europees niveau wordt onderzoek gedaan naar de invoering van een monitoringssysteem. De privacywaakhond van de EU pleit, om een wildgroei aan apps te voorkomen, voor een gezamenlijke Europese app.
Naast deze app, onderzoekt het kabinet ook een app waarbij gebruikers op een laagdrempelige manier kunnen testen of ze corona hebben. Door dagelijks kenmerken als lichaamstemperatuur, keelpijn, verkoudheid en kortademigheid door te geven, ontstaat een duidelijk beeld. Als de symptomen ernstig genoeg zijn, kan een arts contact opnemen met de gebruiker.
Deskundigen waarschuwen voor de gevaren van deze apps. Het is nog onduidelijk hoe de privacy van burgers kan worden gewaarborgd, en een kans op misbruik bestaat. Ook vrezen critici dat door deze apps na de coronacrisis de grondrechten van burgers blijvend zullen worden ingeperkt.

Wat vind jij?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl