nieuws

'Een kwart van de musea kan dit jaar nog failliet gaan door coronacrisis'

Dordrechts Museum (archief)
Dordrechts Museum (archief)
Een op de vijf musea in ons land krijgt volgende maand problemen met het uitbetalen van de lonen. Een kwart van de musea dreigt zelfs failliet te gaan.
Daarvoor waarschuwt de Museum Vereniging waar meer dan vierhonderd musea bij zijn aangesloten. Daarbij zitten ook onder andere Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam) het Maritiem Museum (Rotterdam), het Dordrechts Museum en het Onderwijsmuseum (Dordrecht). In totaal zijn tientallen regionale musea aangesloten bij deze organisatie.
Door het coronavirus lopen in ons land de musea wekelijks zo'n tien miljoen euro mis. Musea hebben vaak weinig reserves.
Volgens de brancheorganisatie zorgt de regeling rondom arbeidstijdverkorting door de overheid voor een compensatie van dertig procent van de misgelopen inkomsten. Het voorjaar is daarnaast ook een drukke periode voor de musea.
De musea stellen voor dat in ieder geval de huur voor de komende zes maanden wordt kwijtgescholden. Ook stellen ze voor dat de wettelijke regels rondom het doneren van geld worden verruimd.